26. 12. 2008

Kniha o slovensko-českých vzťahoch...

To, čo si má národ ceniť, sú nepochybne jeho dejiny. Kľúčové okamihy, zlomové momenty sú neodmysliteľnou súčasťou vývoja každého národa. Dejinnoprávne aspekty najmä slovenského národa brilantne zachytáva vo svojej monografii knižka Historickoprávne aspekty slovensko-českých vzťahov. Na túto tému sa už popísalo mnoho, aj dejinne, aj právne. Táto knižka spája dejinné aj právne a dokonale chronologicky približuje všetky kľúčové momenty slovenského národa v celom historickom vývoj do času samostatného konštituovania Slovenskej republiky, dokonca aj po ňom. Nebudeme bližšie rozoberať, čím sa knižka zaoberá, konieckoncov recenziu na túto knižku nájdete v časopise VERSUS november 2008, ktorý sa v elektronickej podobe nachádza na stránkach ELSA Banská Bystrica, konkrétne tu. Čo nás však pri čítaní tejto veľmi čitateľnej knihy zaujalo, je jej posolstvo. Knižka necháva každému priestor na to, aby si vytvoril vlastný názor, či rozdelenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky bolo správnym krokom, kto k tomu prispel, ako sa realizovalo rozdelenie z právneho hľadiska. A tak môžeme diskutovať o tom, či sme mali s Čechmi pokračovať v súžití v spoločnom štáte (zväzku štátov) alebo to už ďalej nešlo, či sa na tom dohodli dvaja politici alebo vývoj bezprostredne smeroval k rozdeleniu a ako to vlastne bolo po právnej stránke.

"Poslednou komunistickou federatívnou krajinou, ktorá sa rozdelila, bolo Česko-Slovensko. Aj keď celý proces rozdelenia sa začal pádom komunistického režimu 17. novembra 1989, problémy vo fungovaní česko-slovenského dvojštátia sa prejavovali ešte pred rokom 1989, keď český disent nekoordinoval svoju činnosť so slovenskými odporcami komunistickej moci. 
Neustále sa prehlbujúce rozpory v Česko-Slovensku i pod vplyvom krachu komunistických autokracií prakticky vo všetkých tzv. socialistických krajinách vyústili v novembri 1989 do revolúcie, ktorá privodila koniec vlády komunistov. Dokonca sami si odhlasovali zrušenie čl. 4 Ústavy ČSSR o vedúcej úlohe Komunistickej strany Česko-Slovenska..."*

Hovorí sa, že národ, ktorý nepozná svoje dejiny, je odsúdený prežiť ich znovu...

------------------
*SKALOŠ, M.: Historickoprávne aspekty slovensko-českých vzťahov. Rozdelenie ČSFR a ďalšia spolupráca. Banská Bystrica 2008, s. 101.