16. 12. 2022

V komunálnych voľbách volíš skôr ľudí, než tričká?

Zaujímavá myšlienka, avšak sa s ňou nestotožňujem. Prečo by som na úrovni obce (mesta) alebo kraja mal do orgánu, ktorý prijíma zásadné rozhodnutia, uprednostniť nezávislé osobnosti pred straníckou príslušnosťou?

Wikipédia hovorí, že demokracia je predovšetkým politický systém, v ktorom je zdrojom štátnej moci ľud. Pre demokraciu je charakteristické, že vládne väčšina. V demokracii sú základom na presadenie politickej vôle na určitom území pravidelne opakujúce sa voľby.

Zdrojom moci na úrovni komunálnej alebo krajskej je zastupiteľstvo - miestne alebo krajské, pretože tieto orgány prijímajú zásadné rozhodnutia pre výkonný orgán, ktorým je starosta (primátor) alebo predseda kraja (župan) s úradníkmi (obecný úrad, mestský úrad, úrad samosprávneho kraja). Miestne alebo krajské zastupiteľstvo sú kolektívne orgány, nie orgány jednotlivcov, preto pre vytvorenie vôle je dôležité, aby sa na určitej veci zhodli viaceré osoby (väčšina). Miestne alebo krajské zastupiteľstvo sú preto demokratické orgány - jednak od zdroja moci (ľudu), ako aj hlasovaním vo vnútri orgánu. Ak sa má kreovať vôľa v zastupiteľskom orgáne (väčšina), táto vôľa musí byť demokratická.

Vôľa v demokratickom orgáne sa vytvára postupne, pričom jej zavŕšením je hlasovanie a prijatie rozhodnutia (aj odmietnutie). Proces záväzného rozhodovania určitej skupiny ľudí smerujúceho k dosiahnutiu určitého cieľa je politika. Politika sa musí začať tvoriť už pred zastupiteľským orgánom, ak chce byť úspešná. Takým miestom je potom spolok (združenie), ktoré môže byť politickou stranou alebo hnutím.

Preto v komunálnych voľbách do zastupiteľských orgánov nevolím ľudí (jednotlivcov) ale (stranícke) tričká.

Žiadne komentáre :